dlaczego warto jeść cynamon właściwości
Zdrowie

Cynamon – prozdrowotne właściwości

Słynną przyprawę, znaną jako cynamon, otrzymuje się z kory zielonego krzewu – cynamonowca, taksonomicznie należącego do rodziny wawrzynowatych. Najbardziej popularne gatunki to cynamonowiec cejloński, cynamonowiec kamforowy i cynamonowiec chiński. Uprawiany jest głównie w Azji południowo-wschodniej, Ameryce Południowej, Chinach, Birmie, Wietnamie, Japonii, Tajlandii, Tajwanie i Afryce Wschodniej.

W różnych regionach geograficznych kora cynamonowca wykorzystywana jest w różnych postaciach. W większości państw po prostu się ją mieli, a potem gotuje. W Indiach popularna jest smażona, a w Chinach i niektórych częściach Indii spotyka się owoce o łagodnym, słodkawym smaku i zapachu. Owoce cynamonowca to podłużne jagody, przybierające barwę od czerwonej do czarnej. Wizualnie bardzo przypominają polskie wiśnie. Zbiera się je w postaci niedojrzałej.

Jak wykorzystuje się cynamon?

W przemyśle farmaceutycznym stosowana jest kora pozyskana z cynamonowca cejlońskiego. Dość często ekstrahuje się z niej także olejek. Można go otrzymywać z gorszej jakości kory, tzn. takiej, która nie jest dobrze oczyszczona bądź pochodzi z odpadu. Oleista ciecz kory zawiera aż 80% aldehydu cynamonowego, który jest uznawany za jedną z najbardziej aktywnych biologicznie cząstek zawartych w cynamonie. Z liści również można ekstrahować olejek, tym razem w celu pozyskania eugenolu.

Cynamon znany jest z pozytywnego wpływu na układ trawienia. Ma działanie żółciopędne oraz ułatwia wchłanianie substancji odżywczych do krwiobegu. Dobrze jednak wiedzieć, że obecny w cynamonie eugenol zmienia skład chemiczny żółci. Stąd nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na kamicę wątrobową. Jest też silnym alergenem pokarmowym i kontaktowym – może powodować rumień, a u osób szczególnie wrażliwych, może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Co może zdziałać olejek eteryczny z cynamonowca?

Badania naukowe dowodzą, że kora cynamonowca jest zaangażowana w szeroki zakres fizjologicznych i patologicznych zdarzeń, zachodzących w komórkach. Wykazano, że olejek eteryczny z kory działa przeciwko chorobotwórczym bakteriom: E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium phlei, Bacillus subtillis, Streptococcus aureus, Salmonella typhinurium.

Związki przeciwdrobnoustrojowe to składniki chemiczne lub naturalne, które mają działanie bakteriobójcze lub hamujące wzrost bakterii. Olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonowca, w związku z zawartością antyoksydantów, głównie polifenoli oraz aldehydu cynamonowego i kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA) jest środkiem silnie chelatującym warstwę liposacharydów – endotoksyn obecnych w błonie komórkowej bakterii Gram-ujemnych. Odsłonięte bakterie Gram-ujemne są bardzo podatne na działanie bakteriobójczej laktoferyny – związku produkowanego przez nasze komórki odpornościowe. Laktoferyna bez większego trudu jest w stanie zabić odsłonięte cząsteczki bakteryjne.

cynamon właściwości przyprawy połączonej z innymi substancjami
Cynamon warto dodawać do różnych potraw, nie tylko do deserów.

Wyższa oporność bakterii Gram-ujemnych na olejek eteryczny cynamonowca, niż bakterii Gram-dodatnich, wynika najprawdopodobniej z różnic w budowie ich błony. Bakterie Gram-ujemne posiadają zewnętrzną błonę fosfolipidową, która działa jak bariera i czyni błonę komórkową nieprzepuszczalną dla niektórych składników i cząsteczek biobójczych. Bakterie Gram-dodatnie nie posiadają zewnętrznej błony lipidowej, a więc, łatwiej zakłócić ich funkcjonowanie. Cynamonowe związki w łatwy sposób czynią ją przepuszczalną dla jonów, pogarszają jakość jej białek, budujących bakteryjne enzymy, które odpowiadają za produkcję składników organelli bakteryjnych. Oznacza to, że ulegający uszkodzeniu drobnoustrój, po potraktowaniu aldehydem cynamonowym, nie potrafi się samodzielnie odbudować.

Cynamon i jego wpływ na zdrowie

Cynamonowe związki mogą obniżać stężenie glukozy we krwi, najprawdopodobniej dlatego, że zmniejszają udział enzymów trawiących cukry w jelitach, przez co cukry złożone mogą wraz z kałem wydostać się z organizmu człowieka, zamiast zostać przetworzone na cząsteczki glukozy, która przez kosmki jest absorbowana do krwiobiegu. Istnieje też możliwość, że cynamon zwiększa wrażliwość insulinowych receptorów, przez co, redukujący cukier hormon, może działać wydajniej niż dotychczas. Cynamon działa zatem ochronnie na wysepki Langerhansa typu beta.

Związki pozyskane z kory mogą też indukować apoptozę – śmierć komórki w tkankach nowotworowych. Wszystko dzięki redukcji antyapoptycznych białek, wytwarzanych przez zmienione nowotworowo komórki. Wspomniane białka zatrzymują wszystkie enzymy, jakie w normalnych warunkach wydziela komórka celem popełnienia samobójczej śmierci, w imię dobra pozostałych. Wyłączenie białek antyapoptycznych sprowadza komórkę na drogę śmierci, gdyż kaspazy – proapoptyczne białka, zmuszające komórkę zmienioną nowotworowo, do śmierci, mogą ponownie zacząć działać.

Cynamonowy ekstrakt może zwiększać poziom wapnia w komórkach raka szyjki macicy. Powoduje to zaburzenia w funkcjonowaniu mitochondrialnych błon – stają się one bardziej przepuszczalne, co utrudnia transport niektórych cząstek i zmiany w działaniu enzymów, a to nieuchronnie powoduje śmierć. Aldehyd cynamonowy hamuje podział komórek nowotworowych poprzez zaburzanie mitotycznych podziałów na poziomie fazy G1/G2.

Ekspozycja na cynamon może powodować hamowanie wytwarzania metaloproteinazy MM2 – enzymu prowadzącego do migracji komórek nowotworowych, odpowiadającej za powstawanie przerzutów.

Cynamon nie tylko do deserów

Popularna przyprawa może znacznie obniżać ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu frakcji LDL i HDL oraz glukozy. Ponieważ jeden ze związków obecnych w olejku eterycznym jest inhibitotem tromboksanu – czynnika krzepnięcia, cynamon ma działanie antyagregacyjne wobec płytek krwi. Oznacza to, że może działać antyzakrzepowo i antymiażdżycowo.

Aldehyd cynamonowy zmniejsza kumulację nieprawidłowo sformowanych białek tau i amyloidów, a ponadto, umożliwia rozkład już istniejących. Istnieje możliwość wykorzystania go w terapii przeciwko alzheimerowi.

Cynamon jako przyprawa idealnie nadaje się do pierników, precli, szarlotki, kawy czy grzańca. Stanowi też nieoceniony dodatek do ciast, deserów i dań z ryżu, a także takich, w których skład wchodzą jabłka czy banany. Znacznie poprawia smak potraw, nadając im przyjemnego, korzenno – słodkawego aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *