grejpfrut w plasterkach właściwości
Odżywianie

Grejpfrut i jego właściwości. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Grejpfruty to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy C oraz beta-karotenu, a także mnóstwo innych cennych dla naszego zdrowia związków. Owoce te naturalnie wzmacniają odporność na infekcje, korzystnie wpływają na układ krwionośny i przyspieszają przemianę materii, co sprawia, że są skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Grejpfrut występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą wyglądem, smakiem i właściwościami odżywczymi, jednak wszystkie mają działanie prozdrowotne. Najpopularniejszą i najzdrowszą odmianą tego owocu jest grejpfrut czerwony, który jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, likopenu oraz beta-karotenu. Z kolei najbogatszy w antyoksydanty jest grejpfrut zielony, będący krzyżówką grejpfruta i pomelo, nazywany często sweety, ponieważ ma on najsłodszy smak ze wszystkich odmian. Żółta odmiana grejpfruta jest najbardziej kwaśna, ma wyraźną goryczkę i również jest bogata w witaminę C, rutynę i przeciwutleniacze. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne mają grejpfruty.

Dlaczego grejpfruty są zdrowe?

Grejpfruty to prawdziwe bomby witaminowe. Już jeden owoc dostarcza więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Pokrywa on również aż 30% zapotrzebowania na prowitaminę A.

Oprócz tego grejpfruty zawierają również:

– witaminę E,

– kwas foliowy,

– niacynę,

– witaminy B1, B2, B6,

– potas,

– wapń,

– fosfor,

– magnez,

– sód,

– żelazo,

– cynk,

– miedź,

– błonnik,

– likopen,

– gorycze.

Przed spożywaniem słodkich owoców często zastanawiamy się nad tym, czy nie zaburzą naszej diety, i sprawdzamy, ile kalorii mają winogrona, czy można jeść banany itp. Grejpfruty to jednak owoce niskokaloryczne (mają zaledwie 50 kcal w 100 g), ułatwiają spalanie tłuszczów i przyspieszają przemianę materii, pomagają w walce z otyłością i cukrzycą.

Właściwości grejpfruta korzystne dla Twojego organizmu

Owoc ten ma właściwości oczyszczające i odmładzające organizm, działa antyoksydacyjnie, dodaje energii i stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Liczne właściwości grejpfrutów zostały potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. Spożywanie tych owoców może być przydatne przy takich chorobach jak:

1. Cukrzyca

Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny- zaledwie 20, mogą je więc bez obaw spożywać osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Ponadto zawarte w owocach pektyny przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Udowodniono, iż substancje zawarte w grejpfrutach mogą spowalniają rozkład cukrów w organizmie oraz zwiększać wrażliwość komórek na insulinę.

2. Nadciśnienie tętnicze i inne choroby układu krążenia

Potas, który zawierają grejpfruty, może obniżać ciśnienie, dlatego ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Owoce te są zalecane również w profilaktyce miażdżycy zawałów i udarów. Mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Szczególnie korzystny wpływ na serce i cały układ krążenia mają grejpfruty czerwone bogate w likopen, beta- karoten oraz witaminę C, które są silnymi przeciwutleniaczami.

grejpfrut w kawałkach właściwości
Grejpfrut to źródło witamin i minerałów.

3. Trądzik

Spożywanie grejpfrutów może bardzo korzystnie wpływać na cerę, łagodzić stany zapalne skóry, odmładzać czy rozjaśniać i uelastyczniać skórę. Grejpfruty na trądzik znajdują zastosowanie w różnego rodzaju kosmetykach przeznaczonych do cery zanieczyszczonej, z takimi problemami jak zaskórniki, łojotok i wypryski. Wyciągi z grejpfruta mogą bowiem zmniejszyć przetłuszczanie się skóry, likwidować zaskórniki i zamykać pory, pomagają również usunąć blizny potrądzikowe i inne przebarwienia skóry. Jeśli więc borykamy się z problemami skórnymi, warto zarówno codziennie spożywać grejpfruty, jak i sięgnąć po kosmetyki zawierające ekstrakty z tych owoców.

4. Nowotwory

Zawarte głównie w pestkach, skórce i białej błonce grejpfrutów flawonoidy wykazują silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antynowotworowe. Badania potwierdziły ich działanie profilaktyczne i wspomagające leczenie w przypadku takich nowotworów jak rak prostaty, szyjki macicy, jelita grubego, żołądka oraz pęcherza moczowego.

Kto nie powinien jeść grejpfrutów?

Choć grejpfruty są bardzo zdrowe, to jednak nie wszyscy powinni je spożywać. Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy, ponieważ owoce cytrusowe to jedne z silniejszych alergenów. Dlatego, jeśli cierpimy na alergię, warto przed sięgnięciem po grejpfruty wykonać testy uczuleniowe.

Grejpfruty zawierają również sporo substancji aktywnych, które mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami, dlatego jeśli chorujemy przewlekle i na stałe zażywamy jakieś lekarstwa, powinniśmy zapytać lekarza, czy biorąc je, możemy spożywać owoce cytrusowe.

Grejpfrut może wchodzić w reakcje z takimi lekami jak:

– benzodiazepiny stosowane w leczeniu bezsenności,

– felodypina, którą stosuje się w nadciśnieniu tętniczym i chorobie niedokrwiennej serca,

– astemizol, przepisywany na choroby alergiczne,

– lowastatyna i simwastatyna, które stosuje się w leczeniu zaburzeń lipidowych na przykład hipercholesterolemii,

– sakwinawir, stosowany w leczeniu HIV i AIDS.

Jeśli zażywamy, któryś z tych leków, powinniśmy całkowicie zrezygnować ze spożywania grejpfrutów. Należy również wziąć pod uwagę to, że owoce te mogą osłabiać działanie antykoncepcji hormonalnej.

Pamiętajmy, by zawsze przed obraniem porządnie umyć grejpfruta szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą. Bardzo często bowiem zdarza się, że na powierzchni jego skórki znajdują się pestycydy, środki grzybobójcze i konserwujące owoce podczas transportu, które mogą wywołać reakcje alergiczne oraz zaburzenia pracy układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *