imbir do czego dodawać
Odżywianie

Imbir – do czego dodawać? Popularne zastosowania azjatyckiego kłącza

Imbir to kłącze, które od lat łatwo dostać w większości supermarketów. Wciąż bywa niedoceniany, chociaż właściwości lecznicze imbiru są na wagę złota. Imbir – do czego dodawać go na co dzień, by ciągle czerpać z tego daru natury? Przeczytaj i zainspiruj się – zdrowie Ci podziękuje!

Imbir – do czego dodawać? Jesienny napar na deszczowe dni

Lato dobiega końca! Zaraz staniemy oko w oko z niskimi temperaturami, wiatrem, deszczem i nastrojem pogorszonym przez ciągłą szarugę. Co doskonale poprawi nastrój? Oczywiście ciepły kocyk, ulubiona książka lub film i… herbata – odpowiedź na to co można zrobić z imbiru

Co zrobić z imbiru? Herbata z imbirem to jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie tego kłącza. Szczególnie często pijemy ją gdy zmagamy się z przeziębieniem. Nic dziwnego – imbir kapitalnie radzi sobie z infekcjami, za co od niepamiętnych czasów ceni się go na Dalekim Wschodzie. Ponadto, taki napar rozgrzeje po powrocie do domu w deszczu i wietrze, pomoże poradzić sobie z migreną i poprawi koncentrację. 

Korzystne działanie herbatki z imbirem docenimy także wtedy, gdy dotkną nas dolegliwości żołądkowe. Kobiety ucieszą się natomiast z faktu, że ten korzeń działa imponująco w walce z bólami miesiączkowymi – do herbaty zaserwuj sobie ukochane ciastka na poprawę humoru! A skoro o ciastkach mowa…

Co można zrobić z imbiru? Twórz niezwykłe smaki

Z czym kojarzą się święta? Oczywiście z zapachem pierniczków! Jeżeli nigdy nie interesowałeś się samodzielnym tworzeniem tych cukierniczych cudów możesz nie wiedzieć, że za aromatem wigilijnych ciastek stoi właśnie dodatek imbiru. 

Co zrobić z imbiru? Niebanalne kompozycje smakowe! Z powodzeniem możesz wykorzystywać tę przyprawę także w codziennej kuchni. Imbir doskonale uzupełnia dania kuchni azjatyckiej ale nie tylko. Warto z nim eksperymentować przygotowując rozmaite, mniej i bardziej skomplikowane dania mięsne. Marynata z dodatkiem imbiru doda zwykłemu kawałkowi schabu niesamowitego aromatu, a sos na bazie korzenia i ostrych papryczek przyprawi nowe oblicze filetowi z kurczaka. 

Imbir doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, dań na słodko i oczywiście wypieków. Dlaczego by nie upiec świątecznych ciasteczek pod koniec lata? Jeżeli jednak nie należysz do pasjonatów cukierniczych szaleństw, możesz dodać przyprawę do porannej, rozgrzewającej owsianki czy prostego musu czekoladowego.

Imbir to bardzo uniwersalna przyprawa – nie wahaj się eksperymentować. Imbir – do czego dodawać? Cóż… Do wszystkiego!

Co zrobić z imbiru? Chwila dla urody!

Imbir – do czego jeszcze się przyda? Ta przyprawa sprawdzi się nie tylko w garnku i kubku. Okazuje się, że dzięki zastosowaniu imbiru możemy znacząco ograniczyć problem wypadania włosów. Wystarczy regularnie stosować prostą mieszankę oleju (obojętnie jakiego) i tej przyprawy – po odstawieniu kompozycji na dwa tygodnie otrzymamy świetną, naturalną odżywkę wzmacniającą cebulki.

Imbir na odchudzanie? Mimo że przyspieszenie procesu termogenezy nie jest właściwością potwierdzoną wiarygodnymi badaniami, czemu by nie spróbować? Mieszając ze sobą wodę, cytrynę i odrobinę wyciśniętego korzenia uzyskamy napój mający wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej. Nawet jeśli niechciana oponka nie zniknie dzięki temu szybciej, pamiętajmy, że imbir ma liczne prozdrowotne właściwości i choćby ze względu na to warto go przyjmować.

Zastosowanie imbiru – głównie w kuchni – jest bardzo szerokie. Poza przyprawianiem dań słodkich oraz wytrawnych i rozgrzewającymi herbatkami możemy pokusić się na przykład o przygotowanie nalewek na przeziębienie. Zachęcamy do zgłębienia tematu, bo nie tylko właściwości lecznicze imbiru są warte uwagi!

Imbir to niejedyna popularna przyprawa o świetnych właściwościach i możliwościach zastosowania. Przeczytaj więcej na temat cynamonu! Kliknij tutaj: http://www.natura-medica.pl/cynamon-prozdrowotne-wlasciwosci/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *