jagody goji w misce
Zdrowie

Jagody goji i ich niezwykłe właściwości

Niewielkie i niepozorne czerwone owoce, jakimi są jagody goji, to prawdziwe bogactwo substancji odżywczych oraz cennych leczniczych substancji aktywnych. Owoce goji zaliczamy do superfoods – zawarte w nich substancje mogą wykazywać działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Z pewnością warto więc wzbogacić swoją codzienną dietę o te nazywane diamentami Wschodu jagody.

Kolcowój pospolity Lycium barbarum, którego owocami są właśnie niewielkie czerwone jagody goji, należy do rodziny psiankowatych i występuje pospolicie w Azji. Jest on znany i stosowany w tamtejszej medycynie ludowej już od kilku tysięcy lat. W tradycyjnej medycynie chińskiej po dziś dzień jagody te stosuje się w leczeniu takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca, kłopoty ze wzrokiem, zapalenie stawów czy zaburzenia pracy układu odpornościowego. Sprawdź, jak działają jagody goji i jak je stosować.

Na co pomogą jagody goji?

Swoje wyjątkowe właściwości jagody goji zawdzięczają wysokiej zawartości związków biologicznie czynnych. Znajdziemy wśród nich:

– przydatne białko – w treningu i na co dzień jest nam niezbędne,

– węglowodany,

– tłuszcze – w tym aż 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 6,

– minerały – fosfor, wapń, miedź, cynk, selen, żelazo,

– witaminy – C, E, A, B1, B2, B6,

– polifenole, w tym flawonoidy,

– karotenoidy,

– rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP.

Jagody goji to jednak znacznie więcej niż trzy witaminy i kilka minerałów. Przyjrzyjmy się więc nieco bliżej ich działaniu. Zawarte w nich substancje mogą pomóc przy takich schorzeniach jak:

1. Choroby nowotworowe

To właśnie bioaktywnemu kompleksowi polisacharydowemu LBP owoce goji zawdzięczają swoje właściwości, które mogą wspomagać chorych na nowotwory. Badania naukowe wykazały, że związek ten hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, indukując ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową). Skuteczności tego związku dowiedziono w stosunku do komórek raka płuc, raka okrężnicy oraz raka żołądka.

Wykazano również znaczące ograniczenie namnażania się komórek raka piersi oraz gruczołu krokowego (prostaty). Badania wskazują, iż kompleks LBP, który zawierają owoce goji, przyczynia się również do apoptozy komórek białaczki HL-60, oraz wykazuje właściwości antyproliferacyjne w stosunku do komórek bardzo groźnego i trudnego do leczenia nowotworu, jaki jest wątrobiak.

jagody goji i inne dodatki
Jagody goji warto włączyć do codziennej diety.

2. Cukrzyca

Kompleks LBP z owoców goji ma udowodnione działanie antycukrzycowe. Jest on w stanie stymulować proliferację komórek beta trzustki i powodować zwiększenie wychwytywania glukozy przez tkanki obwodowe. Badania dowiodły, że kompleks polisacharydowy z owoców goji jest skuteczny w przypadku hiperglikemii, a także zwiększa wrażliwość na insulinę, zapobiegając tym samym insulinooporności.

Niestety cukrzyca i insulinooporność to coraz poważniejsze problemy, które dotykają już nie tylko osoby starsze, ale często również dzieci oraz młodzież. Jest to spowodowane niezdrową dietą pełną przetworzonej żywności oraz słodkich napojów gazowanych. Dlatego zdecydowanie warto przyjrzeć się temu, co jemy, zaprzestać spożywania produktów wysoko przetworzonych i jeść więcej świeżych warzyw oraz owoców. Niebagatelne korzyści odniesiemy również z włączenia do naszego codziennego jadłospisu suszonych jagód goji.

3. Choroby układu krążenia

Nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, miażdżyca naczyń – to najczęściej spotykane problemy z układem krwionośnym. Jagody goji zawierają cyperon oraz betainę, które bardzo korzystnie wpływają na pracę serca i pomagają znormalizować ciśnienie tętnicze.

Z kolei kompleks LBP oraz beta-sitosterol w nich zawarte przyczyniają się do obniżenia ogólnego poziomu cholesterolu we krwi, przy czym powodują wzrost udziału frakcji dobrego cholesterolu HDL, a spadek złego cholesterolu LDL.

Nie bez znaczenia jest również to, że owoce te zawierają ogromne ilości witaminy C (aż 2500 mg na 100 g suszonych jagód) oraz rutyny, które wpływają niezwykle korzystnie na zdrowie serca i układu krążenia.

4. Problemy z wątrobą

Medycyna ludowa Chin i Tybetu od dawna wykorzystuje oczyszczające wątrobę oraz wspomagające trawienie działanie jagód goji. Kompleks polisacharydowy zawarty w tych owocach ma zdolność hamowania oksydacyjnych uszkodzeń wątroby, które spowodowane są dietą wysokotłuszczową.

Warto więc codziennie spożywać owoce goji, aby wspomóc pracę i regenerację tego jednego z najważniejszych w naszym organizmie narządów.

5. Zaburzenia wzroku

Żywy pomarańczowo-czerwony kolor owoców goji wynika z bardzo wysokiej zawartości karotenoidów. Zawierają one znaczne ilości zeaksantyny oraz luteiny, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i mogą chronić siatkówkę oka przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Ponadto luteina pochłania niebieskie światło widzialne, dzięki czemu chroni oko przed promieniowaniem UV, a także wspomaga widzenie w czasach, w których jesteśmy narażeni na ciągłe patrzenie w emitujące znaczne ilości światła niebieskiego ekrany telefonów komórkowych, komputerów oraz telewizorów.

Nie bez znaczenia jest również fakt, że uzupełniając dietę w zeaksantynę i luteinę zapobiegamy groźnej chorobie oczu, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej, czyli AMD.

jagody-goji-na-talerzu
Jagody goji można dodawać nawet do deserów!

Jak stosować jagody goji?

Jagody goji przypominają nieco swoim smakiem żurawinę, ale są od niej mniej kwaśne. Te niewielki owoce możemy spożywać podobnie jak rodzynki, czyli dodając do porannej owsianki, jogurtu albo sałatki owocowej.

W kuchni chińskiej owoce te są chętnie gotowane i dodawane do różnych potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich, na przykład do ryżu, kurczaka, gotowanych warzyw, sosów. Można z nich również zaparzyć herbatkę. Świetnym pomysłem jest wykonanie własnej pysznej mieszanki herbatki owocowej z suszonych owoców goji, żurawiny, aronii, maliny oraz owoców głogu.

Ponadto owoce goji możemy również kupić w aptece czy zielarni w postaci suplementu diety w kapsułkach lub sproszkowanych wysuszonych owoców.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania jagód goji?

Dzienna zalecana dawka suszonych owoców goji to maksymalnie 12 gramów. Choć są one niewielkie i bardzo niepozorne, to powinniśmy pamiętać, że pozostają wysokokaloryczne. Zawierają 370 kcal w 100 gramach. Nie zaleca się spożywania jagód goji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, ponieważ nie ma wyników badań potwierdzających bezpieczeństwo ich stosowania w tym okresie.

Szczególną ostrożność powinny również zachować osoby przewlekle chore i stale przyjmujące leki. W ich przypadku przed sięgnięciem po jagody goji konieczna jest konsultacja lekarska. Może się bowiem zdarzyć, że owoce te będą wchodzić w interakcję z którymś z przyjmowanych leków. Może to mieć miejsce na przykład w przypadku leków przeciwzakrzepowych oraz na wątrobę.

Kupując jagody goji, zwróć uwagę na to, by wybierać produkt z pewnego źródła – najlepiej z certyfikowanych ekologicznych upraw. Surowiec najwyższej jakości to ten pochodzący z dolin tybetańskich i Himalajów. Aby odnieść wymierne korzyści zdrowotne z ich stosowania, jagody goji należy spożywać regularnie, najlepiej codziennie. Są one szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym oraz podczas przesilenia wiosennego, kiedy odporność organizmu spada i jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje.

Warto wspomagać się tymi niewielkimi czerwonymi jagodami również w okresie największego pylenia roślin, czyli od wczesnej wiosny do wczesnego lata. Wspomogą one układ odpornościowy i pomogą złagodzić nieprzyjemne objawy alergii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *