dieta weganska bezglutenowa kuchnia włoska
Odżywianie

Kuchnia włoska w wersji wegańskiej i bezglutenowej – czy to możliwe

Makaron, pizza, sery, włoskie słodycze… Czy wśród specjałów włoskiej kuchni jest miejsce na potrawy dla wegan i osób chorujących na celiakię? Czy może są one skazane na unikanie tych produktów i nie mogą cieszyć się pysznymi smakami prosto z Włoch? Na szczęście Włosi są otwarci na nowości, dzięki temu wśród asortymentu wielu firm z Italii znajdziemy produkty roślinne oraz bezglutenowe. Dieta wegańska bezglutenowa ze słonecznej Italii jest na wyciągnięcie ręki! Dowiedz się o niej więcej! Zapraszamy do lektury.

Dieta wegańska bezglutenowa – coraz większe zapotrzebowanie na produkty

O ile jeszcze kilkanaście lat temu mało kto słyszał o produktach bezglutenowych czy roślinnych zamiennikach, dziś nikogo już one nie dziwią. Świadomość społeczeństwa zdecydowanie zmieniła się w tym zakresie. Dieta wegańska bez glutenu zyskuje coraz większą popularność – ze względów etycznych czy zdrowotnych, a słysząc słowo “celiakia” większość osób zna jego znaczenie i wie, czego w swojej diecie musi unikać osoba chora na tę przypadłość. Zdarza się także jednak, że niektórym brakuje dokładnych informacji na te tematy.

Dieta bezglutenowa w praktyce

W przypadku diety bezglutenowej związanej z celiakią, a nie tylko wprowadzonej w wyniku decyzji danej osoby o rezygnacji ze spożywania glutenu, konieczna jest całkowite unikanie tego składnika. Wszystko zależy oczywiście od indywidualnego przypadku, jednak większość osób zmagająca się z tą chorobą nie zareaguje dobrze nawet na jego śladowe ilości. Dieta wegańska bezglutenowa jest wykonalna – istotne jest tylkowybieranie specjalnych produktów bezglutenowych, w których proces produkcji przebiega pod odpowiednią kontrolą i spełnia wszystkie normy. Kiedy na produkcie znajdziemy symbol przekreślonego kłosa, bez obaw może spożyć go osoba na diecie bezglutenowej. 

Kuchnia włoska bez glutenu

Włosi szybko zauważyli zapotrzebowanie na produkty bez glutenu. Dieta wegańska bezglutenowa na włoską modłę jest coraz łatwiejsza do wdrożenia dzięki szerokiej dostępności produktów. Chociaż wielu fanów włoskiej kuchni stwierdzi, że smaku “prawdziwego” pszennego makaronu nie da się zastąpić, osoby unikające glutenu z pewnością się z nimi nie zgodzą. Włoskie makarony w wersji bezglutenowej wcale nie smakują gorzej, a w połączeniu z odpowiednimi dodatkami mogą zmylić niejednego fana pszennej pasty. Dlatego, jeśli szukasz prawdziwie włoskiego bezglutenowego makaronu, zajrzyj do sklepu https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie

Dieta wegańska bez glutenu – bezglutenowe makarony

Kuchnia włoska i inspirowana Italią dieta bezglutenowa wegańska nie może się obyć bez past! Włoskie makarony bezglutenowe najczęściej powstają z mąki kukurydzianej o charakterystycznym, lekko żółtym kolorze. Podobnie jak klasyczna pasta, występują w wielu kształtach i wielkościach – od lasagne, przez kolanka, aż po spaghetti. Nie jest to jednak jedyny sposób na włoski makaron gluten free – na rynku znajdziemy także pasty z różnych rodzajów mąk – ryżowej, teff, gryczanej, a nawet takiej z warzyw strączkowych – groszku czy czerwonej soczewicy. Koniecznie należy pamiętać jednak o symbolu przekreślonego kłosa, gdyż bez niego w produkcie mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Weganizm bezglutenowy pozwala na naprawdę pyszne jedzenie, trzeba tylko wiedzieć co wybierać.

Dieta wegańska bezglutenowa – włoskie przekąski i słodycze bezglutenowe

Włoskie smaki to nie tylko makarony. Wiele osób kocha Włochy także za różnorodne przekąski i słodkości. Wegańska dieta bezglutenowa wcale ich nie wyklucza! Grissini, czyli paluszki, występują także w wersji bezglutenowej – ich głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, a zmieniają się dodatki. We włoskich ciastkach gluten free marki Le Veneziane najczęściej znajdziemy mąkę kukurydzianą i ryżową oraz dodatki w postaci kakao, kokosa czy owoców leśnych.

Wegański nabiał prosto z Włoch

Wegańskie zamienniki produktów nabiałowych to przede wszystkim roślinne sery, śmietany czy napoje. Osoby na diecie roślinnej muszą uważać na wszystkie składniki pochodzenia odzwierzęcego, dlatego często kończy się to rezygnacją ze zjedzenia pysznie wyglądającego ciastka  czy przekąski, ponieważ zawiera ona np. mleko czy jajka. Weganizm bezglutenowy nie ułatwia sprawy!

Do wytwarzania roślinnego nabiału bardzo często wykorzystuje się tłuszcze, m.in. olej kokosowy. Istnieją jednak ciekawsze alternatywy, jak kiełkujący ryż pełnoziarnisty, który znajdziemy w wegańskich serach marki Verys.

W przypadku śmietanek czy napojów roślinnych prym wiodą owies oraz soja, ale coraz częściej można spotkać także np. wersje ryżowe od włoskich producentów. Wybierając tego typu produkt warto przetestować różne wersje, gdyż każda z nich będzie smakować nieco inaczej – to zupełne przeciwieństwo mleka, jednak stwarza dużo większe możliwości w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *