moringa co to jest?
Odżywianie

Moringa w proszku – must have zdrowego odżywiania

Moringa w proszku to jedno z topowych superfoods. Najczęściej pozyskiwany jest proszek z liści moringa, pochodzących z drzewa zwanego drzewem długowiecznym lub chrzanowym. Rośliny rosną głównie w tropikach i wykazują się dużą odpornością na suszę. Dzięki temu zachowują duże bogactwo składników odżywczych i minerałów. Moringa występuje w postaci proszku, liści i oleju. Jej cenne właściwości wykorzystuje się z powodzeniem w lecznictwie, kuchni, a nawet kosmetyce. Dowiedz się o niej więcej!

Moringa – prawdziwa bomba witaminowa

Moringa w proszku
Liście moringa w proszku to prawdziwa bomba witaminowa

Roślina zawiera sporo przeciwutleniaczy i bioaktywnych związków. W jej składzie występują w zaskakująco dużych ilościach: białko, żelazo, wapń i potas. Ponadto w 1 gramie zielonego proszku znajduje się aż 10 razy więcej witaminy A niż w średniej marchewce oraz 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku. Moringa to cenne źródło potasu i witaminy B2. Mangan, chrom, bor to pierwiastki, które również wzbogacają jej skład. Liście rośliny to źródło chlorofilu. Ma go ona najwięcej spośród wszystkich roślin na całym świecie. Ponadto znajdziemy w niej sporo m.in. witaminy C E, K i błonnika.

Moringa – na co pomaga ten superfood, które wspomoże Twój organizm

proszek z liści moringa
Moringa w proszku ma mnóstwo właściwości leczniczych

Właściwości rośliny są tak ogromne, że jest ona zaliczana do jednego z dziesięciu najlepszych produktów odżywczych na świecie.

1. Zwiększa odporność. Moringa w proszku działa przeciwzapalnie, chroniąc przed wirusami i bakteriami. Wzmacnia układ pokarmowy i moczowy. Redukuje stany zapalne.

2. Poprawia urodę. Duża zawartość witaminy E skutecznie hamuje starzenie się skóry. Wzmacnia włókna kolagenowe i wspomaga ich proces odbudowy. Odżywia komórki i poprawia napięcie skóry, ujędrniając komórki i tkanki.

3. Reguluje trawienie. Błonnik skutecznie reguluje pracę jelit i przyczynia się do namnażania pożytecznych bakterii, tworzących zdrową florę bakteryjną.

4. Oczyszcza. Chlorofil odtruwa i regeneruje wątrobę. Oczyszcza również cały organizm ze szkodliwych toksyn i związków, łącząc się z nimi i przyspieszając ich wydalanie.

5. Regeneruje mięśnie. Białko sprzyja odbudowywaniu się i regeneracji mięśni, po większym wysiłku. Takie zadanie mają również aminokwasy, których moringa ma sporo. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć aminokwasów i musi pobierać je z pożywienia.

6. Stabilizuje poziom cukru we krwi. Włączenie moringi do diety pomaga skutecznie zapobiegać cukrzycy i chorobom serca. Utrzymywanie glukozy na odpowiednim poziomie możliwe jest dzięki zawartości chlorofilu. Podobnie jak redukcja cholesterolu we krwi.

7. Obniża ciśnienie. Polifenole zapobiegają łączeniu się trombocytów i w ten sposób zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Utrudniają zapychanie się żył i skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

8. Wspomaga odchudzanie. Moringa na odchudzanie zapobiega odkładaniu się tłuszczu i skutecznie go redukuje. Wspomaga budowanie masy mięśniowej.

Olej z moringa w kosmetyce

Pochodne rośliny mają również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olej z drzewa moringa wchodzi w skład różnorodnych kremów, balsamów, maści i emulsji. Najczęściej są to produkty, które nawilżają i odżywiają skórę. Moringa odznacza się właściwościami regenerującymi naskórek, zwłaszcza w przypadku cery trądzikowej, przesuszonej i podrażnionej. Z kolei w przypadku pielęgnacji włosów moringę można znaleźć w specyfikach, które hamują powstawanie łupieżu i zapobiegają wypadaniu włosów.

Gdzie jeszcze można wykorzystać moringę?

Zachwalana jako cudowny środek, z roku na rok zyskuje rzesze fanów, podobnie jak inne superfoods, jak np. jagody goji. Moringa ma szerokie zastosowanie. Proszek używany jest do koktajli, jogurtów, serków, płatków śniadaniowych, zup. Liście używane są do sałatek i szejków. Można z nich zaparzyć też herbatę. Olej nadaje się smażenia. Moringa nadaje się również do deserów, dań słodkich i sprawdza się w domowych wypiekach.

Twoim priorytetem jest zrzucenie kilku zbędnych kilogramów? Zwracasz uwagę na to co jesz i jakie właściwości zdrowotne mają poszczególne produkty spożywcze? Kliknij tutaj i przeczytaj nasz artykuł: http://www.natura-medica.pl/jaka-diete-wybrac-zapoznaj-sie-z-3-najciekawszymi-dietami/!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *