pomarańcza dojrzała
Zdrowie

Pomarańcza – źródło witamin i cennych substancji

Wywodząca się z Chin pomarańcza to nie tylko cenne źródło witamin i minerałów, ale również roślina, która zawiera substancje o właściwościach leczniczych. Korzystny dla naszego organizmu jest nie tylko sam miąższ owoców, ale również olejki eteryczne zawarte w kwiatach i skórce pomarańczy. Owoce te najczęściej spożywamy na surowo lub w postaci soku, ale można z nich zrobić również przetwory takie jak dżemy czy galaretki.

Pomarańcze zawierają dużo witaminy C, witamin z grupy B, beta- karotenu oraz flawonoidów, a pomarańcze czerwone również antocyjany. Ponadto znajdziemy w ich sporo błonnika pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość antyutleniaczy owoce te mają działanie wspomagające nasze zdrowie. Znano je i wykorzystywano już kilka tysięcy lat temu w starożytnych Chinach. Pomarańcze pomagają odtruwać organizm, wspomagając wypłukiwanie z niego związków toksycznych, a także zawierają substancje o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają pomarańcze.

Jakie witaminy zawierają pomarańcze?

Owoce te są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Już jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłej osoby. Ponadto znajdziemy w niej również mnóstwo innych witamin, związków mineralnych oraz substancji biologicznie czynnych o udokumentowanym działaniu leczniczym.

Pomarańcze zawierają:

– witaminy C, A, E, B1, B2, B6 oraz niacynę,

– kwas foliowy,

– duże ilości potasu,

– wapń,

– fosfor,

– magnez,

– żelazo,

– cynk,

– miedź,

– selen,

– błonnik pokarmowy,

– kwasy fenolowe,

– flawonoidy,

– antocyjany – występują w one w czerwonych pomarańczach.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, pomarańcze powinni codziennie jadać palacze, osoby cierpiące na problemy ze snem, spożywające nawet niewielkie ilości alkoholu, a także borykające się z przewlekłym stresem. Witamina C zawarta w cytrusach jest silniejsza i skuteczniejsza niż syntetyczna, ponieważ działa synergistycznie z również występującymi w tych owocach flawonoidami, antocyjanami oraz kwasami fenolowymi.

Ponadto pomarańcze wspierają odporność organizmu, a także są wręcz wymarzonymi owocami dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, ponieważ zawierają dużo potasu, nie zawierając przy tym sodu.

Pomarańcze są również wskazane osobom odchudzającym się, gdyż są niskokaloryczne (47 kcal na 100 g owocu) i zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz przemiany metaboliczne w organizmie.

pokrojona pomarańcza
Pomarańcza to jeden z owoców zawierających najwięcej witamin.

Jak pomarańcze mogą wspierać nasze zdrowie?

Pomarańcze pomagają w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób o podłożu zapalnym. Oczywiście najwięcej prozdrowotnych substancji znajdziemy w surowych owocach, a badania naukowe potwierdziły, że najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest spożywanie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, ponieważ zawarte w nim witaminy i inne substancje prozdrowotne są w tej formie najłatwiej przyswajane przez organizm.

Pomarańcze pomogą w przypadku takich chorób jak:

1. Trądzik.

Pomarańcze mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i odżywcze, dzięki czemu mogą wspierać leczenie chorób skórnych. Zawarte w nich substancje przydają się w przypadku takich przypadłości jak trądzik, łojotok, egzema, przebarwienia skóry, ziemista cera, utrata jędrności i elastyczności skóry. Sok pomarańczowy na trądzik można również stosować bezpośrednio na skórę. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera on silnie działające kwasy owocowe, dlatego nie powinniśmy nakładać na twarz samego soku, a jedynie dodać kilka kropli do olejku pielęgnacyjnego. W przypadku cery przetłuszczającej się, ze stanami zapalnymi, sprawdzą się takie olejki jak jojoba, olej z czarnuszki czy z pestek winogron. Do oleju bazowego, zamiast kilku kropli soku z pomarańczy możemy dodać również odrobinę olejku eterycznego z pomarańczy, który wspomoże gojenie stanów zapalnych skóry.

2. Depresja i nerwica.

Olejki eteryczne zawarte w skórce pomarańczowej oraz w kwiatach pomarańczy mają udowodnione działanie antydepresyjne. Poprawiają nastrój, koncentrację i pamięć, działają odprężająco. Aby poprawić sobie samopoczucie po ciężkim i stresującym dniu, warto więc dodać kilka kropli olejku pomarańczowego do kąpieli lub skorzystać z kominka aromaterapeutycznego, dzięki któremu całe mieszkanie wypełni się kojącym i uspokajającym zapachem pomarańczy.

3. Nadwaga i otyłość.

Pomarańcze są nie tylko niskokaloryczne, ale również zawierają błonnik, który daje uczucie sytości na długo. Ich spożywanie zalecane jest więc osobom odchudzającym się. Owoce te są bezpieczne także dla osób cierpiących na takie choroby jak cukrzyca i insulinooporność, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu.

4. Choroby nowotworowe.

W tym przypadku warto zwrócić uwagę na wysoką zawartości flawonoidów – między innymi hesperydyny – którą mogą pochwalić się pomarańcze. Badania wykazały, że regularne picie soku z pomarańczy znacznie obniża ryzyko zachorowania na białaczkę u dzieci, a także działa profilaktycznie w przypadku raka piersi, jelita grubego oraz wątroby.

pomarańcza świeżo wyciśnięta na sok
Pomarańcza to mnóstwo zdrowia. Najwięcej cennych substancji ma świeżo wyciśnięty sok.

Kto nie powinien jeść pomarańczy?

Niestety na skórce pomarańczy często znajduje się mnóstwo chemicznych środków ochrony roślin, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Dlatego najlepiej kupować owoce z ekologicznych upraw, które są wolne od chemii. A jeśli nie mamy takiej możliwości, zawsze przed spożyciem owoców porządnie wyszorujmy skórkę szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą.

Kto nie powinien jeść pomarańczy? Z pewnością osoby cierpiące na refluks żołądkowy, ponieważ w ich przypadku niewskazane jest spożywanie cytrusów, gdyż mogą nasilić dolegliwości. Ostrożność powinni zachować również alergicy. Warto przed podaniem małemu alergikowi pomarańczy udać się do lekarza i sprawdzić, czy u dziecka nie występuje alergia na cytrusy.

Owoców cytrusowych nie powinny również jeść osoby przyjmujące niektóre leki – na przykład na nadciśnienie tętnicze, bezsenność czy choroby nerek. Jeśli więc przyjmujemy jakieś lekarstwa, lepiej poradzić się lekarza, zanim sięgniemy po sok pomarańczowy, ponieważ może on nasilać lub osłabiać działanie przyjmowanych przez nas preparatów leczniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *